top of page
_C1A6588_edited.jpg

BLOG

CrossFit Gennep  goede voeding

HET BELANG VAN GOEDE VOEDING EN SPORT

              Sport EN voeding: een combinatie die kan leiden tot resultaat. Met de nadruk op ‘kán’, want het is niet eenvoudig om                    sport en voeding op de juiste manier te combineren. Probeer maar eens op één dag EN te werken (of studeren) EN                      voldoende tijd door te brengen met je gezin, vrienden en familie EN te sporten. Als je dan ook nog gezond moet eten, is dat vaak hetgeen waar concessies op worden gedaan. En dat is zonde, want voor het verbeteren van je conditie, spiergroei en gewichtsverlies is de juiste voeding de basis. Voor de training, tijdens de training, maar zeker ook na de training. 

Welke voeding het beste is, is afhankelijk van je doel. Om jouw sportdoelen te behalen is het belangrijk dat je lichaam op de juiste manier gevoed wordt. Hierbij ligt de focus vooral op de hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten die je lichaam nodig heeft om het doel te bereiken. Koolhydraten doen dienst als energiebron. Eiwitten en vetten zorgen voor de aansturing van hormonen, voor spierbehoud/spiergroei en de opname van voldoende vitamines en mineralen. Met name voor het vergroten van je spiermassa zijn voldoende eiwitten na je training belangrijk: eiwitshakes, kwark, yoghurt, vlees, vis, groenten; allemaal goede bronnen van eiwitten. 

Maar… het gaat niet alleen om ‘wat’ je eet. Ook ‘wanneer’ je eet. Wie zonder te eten vooraf, intensief gaat sporten, heeft minder energie en houdt het daardoor minder lang vol. Hetzelfde geldt natuurlijk ook wanneer je vlák voor het trainen te veel eet. Wij adviseren daarom een koolhydraatrijke maaltijd 1.5 uur vóór het sporten. En na het sporten zorg je weer voor de juiste voedingsstoffen voor een goed herstel. Tot twee uur na het sporten, bij voorkeur, want tot twee uur na het sporten vult je lichaam de energievoorraad het beste aan. 

De juiste voeding en juiste eetmomenten helpen je dus om je sportprestaties te verbeteren en gezonder en fitter te worden. Dat je dit al kunt behalen met een paar kleine aanpassingen aan je voedingsschema, bewijzen wij graag voor je. Geen onnodig lange diëten, maar persoonlijk advies over de juiste (product)keuzes en gezonde (en snelle) recepten.

WAAROM MOBILITEIT ZO BELANGRIJK IS

              Weet jíj waarom het zo belangrijk is om aan je mobiliteit te werken? De belangrijkste reden: blessures voorkomen.                           Mobiliteit is op de lange termijn een van de belangrijkste elementen om je sportprestaties te verbeteren.

Laten we de squats als voorbeeld nemen. Mocht je bij Back Squats vaak last hebben van je knieën, dan hoeft het probleem niet in je knieën te zitten. Vaak komt het voor dat er ergens anders iets ‘fout’ gaat, waardoor je gaat compenseren in je bewegingspatroon. Doordat je bijvoorbeeld door een beperkte heupmobiliteit moeite hebt om diep genoeg te squatten, kan je bovenlichaam naar voren vallen, of kunnen je hakken van de grond komen. Hierdoor komt er extra spanning op je knieën te staan en dit kan de pijn veroorzaken.

Of neem de Front Squats. Heb jij bij Front Squats ook pijn aan je polsen? Lukt het je niet om de halter met volledige grip vast te houden? Of vallen je ellebogen naar beneden in de diepste positie? Grote kans dat dit dan komt door een beperkte mobiliteit in je enkels of een beperkte mobiliteit in je bovenrug (thoraric). Doordat je moeite hebt om je borst en ellebogen rechtop te houden, draag je het gewicht van de halter op je polsen. Het gevolg hiervan is dat je een flinke pijn kunt overhouden aan je polsen. Wrist wraps verlichten de pijn, maar lossen het probleem niet op.

Wij adviseren daarom de GOWOD app. In GOWOD kun je elke maand je mobiliteit testen. Op basis van je scores worden daarna doeltreffende mobiliteitsoefeningen voorgesteld die je helpen je overall mobility te verbeteren. Je kunt kiezen voor een Daily programma of een Pre- en Post-WOD programma gebaseerd op je workout.

In de box hebben we meerdere Foam rollers en Lacrosse ballen liggen die je kunnen helpen bij de mobiliteitsoefeningen. Uiteraard zijn ze ook te koop, vraag een van onze trainers hiervoor even om advies.

CrossFit Gennep Mobiliteit
Trainingsschema_edited.jpg

EEN TRAININGSPROGRAMMA HELPT JE VERDER

               We zien dat steeds meer mensen uit de omgeving van Gennep de sport CrossFit ontdekken. Ze willen fitter worden                     en gezonder leven. Voor de beginnende sporter is het volgen van groepslessen dan een ideale manier om jezelf te                       verbeteren en ontwikkelen. Samen sporten met andere gelijkgestemden motiveert, is leuker en is bewezen effectiever. Doordat je elkaar motiveert blijf je een grens opzoeken, waardoor je prestaties snel verbeteren. Zeker in het begin, boek je bij CrossFit vaak op korte termijn al grote progressie.

Helaas duurt dit proces niet oneindig. Hoe frustrerend het ook is, op een gegeven moment zul je merken dat je minder snel vooruitgang boekt. Ondanks je inzet heb je gevoelsmatig een plateau bereikt met afvallen of met spierkracht of spiermassa opbouwen. Tijd dus om dat plateau te doorbreken en uit die ‘dip’ te komen. En dat gaat een stuk makkelijker als je weet waardoor deze dip ontstaat.

De wet van de verminderde meeropbrengst

Iedere sporter met weinig ervaring zal in het begin sneller resultaat behalen dan een ervaren sporter die al een bepaald niveau heeft bereikt.

  1. Het lichaam van een beginnende sporter is nog niet gewend aan de trainingsintensiteit van CrossFit.

  2. Het lichaam zal zich daardoor in korte tijd aanpassen om je belastbaarheid te vergroten. Belastbaarheid is de hoeveelheid belasting die het lichaam aankan. Belastbaarheid hangt samen met de algehele conditie van het lichaam of met delen van het lichaam, zoals de knie of schouder.

  3. Dit effect zal na verloop van tijd steeds verder afnemen. Je lichaam is namelijk tegen die tijd meer gewend aan de trainingsintensiteit en belasting van je trainingen.

 

Naarmate je steeds beter en meer ervaren wordt in een sport zul je dus steeds MEER moeten doen, voor steeds MINDER progressie. Dit wordt de wet van de verminderde meeropbrengst genoemd. Je moet steeds gerichter en vaak harder trainen om blijvende progressie te voelen. Tijd om je groepslessen in te ruilen voor een individueel, op maat gemaakt trainingsprogramma.

Wat is een trainingsprogramma?

“Een trainingsprogramma is een gedegen planning of periodisering, met als doel om blijvende progressie of prestatieverbetering te bewerkstelligen”. Een trainingsprogramma is afgestemd op je persoonlijke doelen, sterke en zwakke punten en blessures of blessuregeschiedenis. Iedere sporter bij CrossFit Gennep is uniek, en dat geldt ook voor onze trainingsprogramma's.

Wat is belangrijk voor een goed trainingsprogramma?

  1. Volume

  2. Intensiteit

  3. Variatie

 

Zowel volume (het aantal sets van iedere oefening per week) als intensiteit (de percentages van je maximale kracht) zijn belangrijk voor het samenstellen van je persoonlijke trainingsprogramma. Variatie in je programma zorgt daarnaast voor een blijvend leereffect en dus blijvende progressie in je sportprestaties.

CrossFit Gennep Advanced Lidmaatschap

Boek je minder snel voortuitgang dan je had gehoopt of verwacht? Ben je op zoek naar nog meer uitdaging, zwaardere lifts of moeilijkere (gymnastics) technieken? Maar weet je niet altijd hoe? Bij CrossFit Gennep ben je dan op het juiste adres. Wij maken op maat gemaakte trainingsprogramma's voor leden met een Advanced Lidmaatschap. Met dit abonnement kun je wekelijks onbeperkt sporten bij CrossFit Gennep, krijg je een op maat gemaakt trainingsschema om jouw doel of doelen nog sneller te behalen en iedere maand één Personal Training met een van onze gecertificeerde coaches inclusief tips en adviezen. Daar bovenop krijg je voedingsadvies waar nodig en voortgangsmetingen wanneer gewenst. Samen met jou komen we zo maandelijks tot een persoonlijk plan, voor de beste resultaten!

bottom of page